Neilikka, kaneli ilmassa leijaa, tuoksujen jouluinen taika... Pauliina · 01.12. 2017

Voihan kaneli…

 

Korvapuusti, omenapiirakka… ja jouluinen riisipuuro, näihin kaikkiin makumuistoihin kuuluu vahvasti kanelin hurmaavan huumaava maku ja tuoksu. Mä tykkään kanelista tosi paljon ja laitan sitä kaakaoon, kahviin, tuorepuuroon, mysliin ja jugurtin päälle.

Kanelia käytetään meillä Suomessa joulun aikaan lähinnä makeissa ruoissa,  pullassa ja muissa leivonnaisissa, kiisseleissä ja riisipuurossa. Mutta kanelia kannattaa rohkeasti kokeilla vaikkapa liharuokiin.

 

Kaneli on muuten yksi maailman vanhimmista tunnetuista mausteista. Egyptiläiset käyttivät sitä balsamoinnissa  ja vanhassa testamentissa kaneli mainitaan kultaakin arvokkaampana ja löytöretkien aikaan kaneli oli halutuimpia mausteita.

 

Kanelille voi olla myös allerginen. Kaneliallergia on koivun ristiallergia, eli jos henkilö on allerginen koivulle, niin on melko tavallista, että hän on allerginen myös kanelille.

 

Kaneli on mauste, jota saadaan kanelipuiden (Cinnamomum) sukuun kuuluvista kasveista kuten mm. Aitokaneli eli ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum) ja kassiakaneli (Cinnamomum aromaticum. Kanelien sukuun kuuluu 250 ainavihantaa puuta ja pensasta.

 

Kanelin aromi tulee kanelialdehydistä.  Suurin osa ruokakaupassa myytävästä kanelista, on halpaa  kassia- eli äpärän- tai kiinankanelia joka sisältää runsaasti kanelin makua voimistavaa ja maksalle myrkyllistä kumariinia.Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä.

Kumariinia sisältäviä ruokia ei suositella syötäväksi säännöllisesti mutta eipä juurikaan kannata stressata jos, kumariinin saanti ylittyy hetkellisesti näin joulun tienoilla.

 

Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa mm. mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa.

Kaneli sisältää lisäksi runsaasti kalsiumia, kuituja, rautaa, flavonoideja, mangaania ja voimakkaita antioksidantteja

 

Kanelin terveysvaikutuksia Sinikka Piipon Elinvoimaa mausteista kirjan mukaan:

Kanelin antioksidanttisuus päihittää lähes kaikki  muut ruoka.-aineet * Kaneli alentaa verensokeria, samoin rasva-, kokonaiskolesteroli- ja LDL-kolesterolipitoisuuksia mikä tekee siitä erinomaisen 2-tyypin diabeteksessa…

Kaneli estää metabolista oireyhtymää**. Sen prontosyanidit parantavat verisuonten toimintaa...Kaneliöljy on antifungaalista ja antibakteerista. Euganoli ja geranoli auttavat hiivasieni ja mahdollisesti virtsatietulehduksiin… Kanelin tulehdusta estävät yhdisteet lievittävät lihasten ja nivelten kipuja ja jäykkyttä sekä kuukautiskipuja…

Kaneli parantaa ruokahalua ja helpottaa ruoansulatusvaivoja…


Jossain toisessa tutkimuksessa, jota en nyt juuri tähän saa löydettyä sanottiin  että, kanelin haistaminen parantaa kognitiivisia toimintoja. Mauste parantaisi muistia sekä keskittymiskykyä ja riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Kaneli auttaisi ehkä myös ärtyneisyyteen, masennukseen ja päänsärkyyn.  Lisäksi kanelin sisältämä mangaani auttaa hallitsemaan mielialanvaihteluja ja kramppeja PMS-oireiden aikana

 

*
Hapettumisenestoaine eli antioksidantti on kemiallinen yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista. Biologisissa järjestelmissä antioksidantit tasapainottavat oksidatiivisen stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita ja ovat siten välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Lähde: Wikipedia

 

** Metabolinen oireyhtymä eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus (Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus)) perinnöllisesti alttiille henkilöille. Perinnöllinen taipumus on hyvin yleinen. Lähde: Terveyskirjasto


Pauliina

« Palaa listaukseen