4G sisälle, 4G ulos vai valokuitu? Antti Luomala · 13.05. 2018

Puhelinyhtiömme Lounea Oy on ilmoittanut lopettavansa puhelinkaapelia pitkin kulkevat ADSL-laajakaistaliittymät viimeistään vuonna 2020. Tämä tarkoittaa useille alueen asukkaille verkkoyhteyteyksien uudelleenjärjestelyä. Käytännössä vaihtoehtoja laajakaistan loppuessa on neljä

1) 4G-modeemi ja antennit sisälle eli "mokkula"

2) 4G-modeemi sisälle, antenni ulos

3) 4G-ulkomodeemi, jossa sisäänrakennetut antennit

4) Valokuitu

 

4G sisällä eli "mokkula" tai tukiasema sisällä

Näistä vaihtoehto 1 lienee yleisimmin käytössä. Mokkula tai pöydälle sijoitettava 4G-modeemi poimii verkkosignaalin ja jakaa sen edelleen joko langattomasti tai Ethernet-kaapelia pitkin kodin laitteille. Ongelmina tässä vaihtoehdossa ovat

1) Signaalin heikkeneminen, mikäli mokkulan/modeemin ja tukiaseman välissä on esteitä, kuten rakennuksia, mäkiä, metsiä

2) Langattomien laitteiden säteilykuormitus saattaa aiheuttaa terveysriskejä.

Näistä signaalin heikkeneminen näkyy ja tuntuu tietenkin heti. Netti toimii hitaasti. Etenkin useat uudet rakennukset toimivat Faradayn häkkinä, eli estävät langattoman signaalin kulkemisen. Koetahan käyttää puhelimesi mobiilidataa esim.uudessa Säästömarketin rakennuksessa niin huomaat ilmiön.

Säteilyn terveysriskit sen sijaan ovat kiistanalainen ilmiö, joka herättää helposti tunteita. Omasta kokemuksestani voin todeta, että uusien asioiden suhteen pyrin varovaisuuteen. Tutustuin ilmiötä tutkineeseen Mikko Ahoseen ja hän kävi mittaamassa talomme säteilyn voimakkuuksia sekä sähkön, tukimaston että WiFi-reitittimien osalta ja kertoi säteilyriskien ympärillä vallitsevasta vaikuttamisesta ja tutkimuksista sekä EU:n määrittelemistä turvallisista raja-arvoista. Esim. Kalifornian terveysviranomainen on kehoittanut varovaisuuteen langattomien teknologioiden käytössä. Voit lukea lisää täältä.

 

Valokuitu kotiin

Valokuitu on kiistatta vaihtoehdoista paras: nopea, vakaa ja turvallinen. Signaali on helppo jakaa langattomasti talon sisällä WiFi-reitittimellä, jonka saa käytön ajaksi päälle. Valokuidun ongelmana ovat tietenkin saatavuus ja kertainvestoinnin suuruus. Kuituliittymä on saatavilla tällä hetkellä ainoastaan osittain Riippiläntien ympäristössä ja sielläkin liittymän hinta on tuntuva. Kaapeleita on sekä kaivettava maahan että asennettava rakennukseen sisälle.

Lisätietoja Lounean valokuidun saatavuudesta saat täältä.

 

4G-modeemin tai antennin sijoittaminen ulos

Yritysmaailmassa käytetään usein vaihtoehtoja 2 tai 3 eli 4G-modeemi tai ainakin antennit sijoitetaan ulos, esim. rakennuksen katolle. Yrityksissä täytyy verkkoyhteyden olla toimiva ja EU:n turvallisuusstandardeja on noudatettava. Kaapeleita on tällöin tietenkin myös vedettävä, joskin pienemmässä mittakaavassa kuin valokuidun tapauksessa. Vaihtoehdossa kaksi vedetään katolle antennikaapeli ja 4G-modeemi sijoitetaan turvalliseen paikkaan rakennuksessa. Vaihtoehdossa kolme katolle sijoitetaan modeemi ja antennit ja sisälle vedetään CAT-6 signaalikaapeli.

Itse päädyin varovaisuuteni ja perheen ajoittain suuren nettikaistan tarpeen vuoksi vaihtoehtoon kolme. Hankin kuvassa näkyvän ulkomodeemin ja sijoitin sen mastoon ulkorakennuksen katolle. Hieman helpommalla olisin päässyt, jos laite olisi sijoitettu asuinrakennuksen katolle. Mutta turvaetäisyyksistä ei löydy mitään tietoa. Onko voimakas 4G-modeemi-antenni turvallinen 4 m etäisyydellä, missä lähin makuuhuone olisi sijainnut? Tietoa on vaikea löytää. Laitoin siksi laitteen varmuuden vuoksi kauemmas.

Joka tapauksessa sijoittamalla 4G-laitteisto ulos saadaan verkosta nopeampi ja turvallisempi. Nopeuteen vaikuttaa tukiaseman kuormitus, eli ruuhka-aikana nopeudet laskevat.

Kyseisen laitteiston kertainvestointi kaapeleineen on muutamia satoja euroja. Ulkokaapeli on hieman hintavaa. Tähän päälle on tietenkin laskettava mahdolliset sisällä tehtävät kaapeloinnit. Nämä pystyy tekemään itse, eikä sisäkaapeli ja liittimet ole järisyttävän kalliita.

Entä nopeus? Ulkoinen modeemi tuo kaapelia pitkin sisälle 60 - 92 Mbps verkon. Tämä riittää hyvin yhden perheen tarpeisiin, vaikka ruuhka-aikana nopeus putoaakin tuntuvasti.

 

Antti Luomala

 

« Palaa listaukseen