Yhteisötalouden nousu Antti Luomala · 05.06. 2017

Eräänä kosteana alkukesän myöhäisiltana kolme karkkulaista nörttiä istuu mökissä kivikkoisen metsätaipaleen perällä koneidensa äärellä. Kevätkukat ja energiajuoma tuoksuvat kuplivan elektronisen musiikin täyttäessä työhuoneen. Työstetään kylän ikiomaa karkku.fi – sivustoa yksissä tuumin, kukin osaamisensa ja tietojensa pohjalta.

Oudot koodaritermit humahtavat läpi korvien. Ratkotaan pieniä ongelmia ja mietitään mikä on tarpeellista, miten saadaan ihmiset mukaan.

Omaakin tekemistä olisi kaikilla, perheasioita, liiketoimintaa, harrastuksia. Mikä saa nuoret miehet käyttämään rajallista vapaa-aikaansa kokeelliseen paikallistoimintaan (kenties riittävän unen kustannuksella)? Hyötyykö kukaan mitään? Onko tämä sittenkin vain tekosyy paeta arkea digiajan moottoritalliin, elektroniseen miesluolaan?

Yhteisötalous on kuitenkin paljon enemmän – se on huolellisesti harkittu investointi.

Markkinataloudesta saa mitä tilaa, jos on rahaa. Yhteisötaloudesta saan asioita, joita ei voi aina mitata rahassa.

”Teen mitä vaan niin siitä palkan saan.” Antamalla kyläyhteisölle omista resursseistamme – on se sitten aikaa, työtä, osaamista tai tavaraa – rakennamme luottamusta, turvallisuutta ja epämuodollisia yhteistyöverkostoja. Samalla voimme näyttää muille, että olemme kiinnostuneita. Saattaapa matkan varrelta löytää ystävänkin.

Mustikkaretken saaliin jakaminen tuttavien kanssa. Peräkärryn lainaaminen. Tutun nuoren työllistäminen pieneen urakkaan. Oma suosikkituote tilauksesta kyläkauppaan. Leivonnaisten vieminen naapurin ilman turhia selittelyjä. Artesaanituote joululahjaksi urheiluseuran myyjäisistä. Kohtuuhintaisen kaivuriurakoitsijan mukana ihmisiän mittaisia neuvoja. Kylätapahtumassa uusia ja vanhoja kasvoja saman pöydän ääressä, eikä kukaan tiedä kenen ruokia syödään.

Kun taloudellinen hyöty kiertää pienellä alueella, se moninkertaistuu saman markan tai euron kiertäessä kädestä toiseen. Vähintään yhtä usein poistuu kokonaan tarve hankkia tuote tai palvelu. Jollakin on jo. Joku muu osaa.

Kaikkea tätä ja enemmän on yhteisötalous.

« Palaa listaukseen