On tullut aika katsoa taaksepäin ja vilkaista, millainen vuosi 2022 on Karkun kyläyhdistys Kyläntupa ry:llä ollut. Ensimmäinen vuoteni puheenjohtajana sujui mutkattomasti, kuten odottaa saattaa yhdistyksessä, jossa toimii aktiivisesti sekä kokeneita että uusia ihmisiä. Kiitos kaikille yhdistyksen toimijoille tästä vuodesta!

Yhdistyksen toimintaan mahtui monenlaista tänäkin vuonna. Perinteinen kyläsauna- ja avantouintitoiminta jatkuivat entiseen malliin. Talkootyönä saatiin eteenpäin Riihipuiston grillikatosta, jossa on nyt säänpitävä katto. Aivan valmis katos ei kuitenkaan vielä ole, vaan työskentely sen parissa jatkuu myös tulevana vuonna. Tervetuloa mukaan talkoilemaan!

Tapahtumia järjestettiin edellisvuosien tapaan. Erityisesti heinäkuun alussa pidettävä Karnevaaliviikko ja sen huipennus KarkkuVesti olivat suosittuja. Vesti sai tänä vuonna ohjelmaan ensimmäistä kertaa myös LastenVestin, jollaista oli järjestäjiltä toivottu. Myös muuta yhdessäoloa vuoteen mahtui: Venetsialaiset, kirjastoklubit, Karkun regatta sekä KirppuKarkku. Joulun odotukseen siirtyminen sujui tunnelmallisesti Harsulla järjestetyssä joulunavauksessa, ja pian alkavat jälleen kyläläisten ja kylän yhdistysten järjestämät joulukalenteriluukut.

Hyväksi havaittujen perinteiden ylläpitämisen lisäksi kyläyhdistykselle kuuluu myös uutta. Koko Karkku ry:n lopetettua toimintansa nuorten kesätyöllistäminen ja kesäkahvilan ylläpito siirtyivät kyläyhdistykselle. Lisäksi Leader Joutsenten reitti myönsi yhdistykselle hankerahoituksen kylätila Otavan perustamiseksi kirjaston yhteyteen. Hanke aloitetaan ensi vuoden puolella ja tila tulee toimimaan kyläläisten olohuoneena sekä kaikille avoimena kokous- ja tapahtumapaikkana. Kylätilan avulla myös kirjaston aukiolo laajenee, kun kirjaston lainaus-, varaus- ja palautuspalvelut ovat omatoimilaitteen ja kylätilan aukiolon ansiosta käytössä useana päivänä viikossa.

Kyläyhdistys on matalan kynnyksen mahdollisuus vaikuttaa elämään Karkussa. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin kanssa, järjestää kyläläisten näköistä toimintaa sekä ylläpitää vireää ilmapiiriä Karkussa. Kaikki kyläläiset ovat tervetulleita ideoineen ja ehdotuksineen mukaan yhdistyksen toimintaan. Yksi matalan kynnyksen vaihtoehto toimintaan osallistumiseen on asettua ehdolle hallitukseen yhdistyksen syyskokouksessa 4.12. Työväentalolla. Aiempaa kokemusta kylä- tai yhdistystoiminnasta ei tarvita, sitä kyläyhdistyksessä kyllä riittää!

Hyvää joulun odotusta ja tulevaa vuotta 2023 kyläyhdistyksen puolesta toivottaa

Siiri Savinotko

Karkun kyläyhdistys Kyläntupa ry:n puheenjohtaja