Eläimiä Heinoon asemalla

Piirustuksia, maalauksia ja muita teoksia entisen aseman elämästä

Tekijät: Nina Dannert, Kati Lehtinen ja Vappu Susi

AVAJAISET VAPUN PÄIVÄNÄ 1.5.2023

  • Opastettu kierros Heinoon asemalla kello 14–15, Heinijärventie 16, 38210 Sastamala
  • Näyttelyn avajaiset Karkun kirjastossa kello 17–19, Maakunnantie 29, 38100 Sastamala

Heinoon asemalla on ollut elämää jo yli 120 vuoden ajan. Elämästä on jäänyt jälkiä ja muistoja. Jäljitämme aseman elämää nykypäivästä taaksepäin kerien. Karkun kirjaston toukokuun näyttelyssä olemme tässä hetkessä, luonnoskirjan sivuilla ja auringon valossa. Luonnostelemme asemalla nykyisin eläviä eläimiä heidän nukkuessaan ja asemalla liikkuessaan. Tarkastelemme myös elämän puitteita, kasvikuntaa ja lämmönlähteitä.

Asema on ulospäin levittyvä ekosysteemi. Samalla kun olemme pikkuhiljaa kolmen vuoden ajan asettuneet taloksi, on rakennuksia välittömästi ympäröivä luonto mukautunut tuloomme enemmän tai vähemmän hyväksyvästi. Hiirillä oli aluksi juhlaa, kun toimme heille tuomisia eikä ystävällisellä koiralla ollut mitään heitä vastaan. Kissan tultua taloon hiirikansa kauhistui ja joutui muuttamaan tottumuksiaan. Hormeissa perintökartanojaan ylläpitäneet naakat käyvät keväisin tarkistamassa ovatko perintöoikeudet todellakin menetetyt.

Kyläläisiltä olemme saaneet kuulla juttuja menneistä ajoista: Mörkö ja Pöhkö lehmistä

sekä hevosesta, joka on tuonut asemalle maitoa kaupunkiin vietäväksi. Näistä tarinoista ammentaa opas Heli Vesamaa kierrättäessään yleisöä Heinoon asemalla näyttelyn avajaispäivänä. Varsinaisen näyttelyn avajaiset alkavat kello viideltä Karkun kirjastossa. Näyttelyssä kolmen taiteilijan piirrokset, maalaukset ja muilla menetelmillä toteutetut teokset avaavat näkymiä kuutisenkymmentä vuotta sitten käytöstä jääneen aseman monimuotoiseen elonkirjoon keväällä 2023.